z pomocą przychodza małe zielone cuda do wyhodowania z ciągu paru dni.
Szczypiorek i rzeżucha. Zdrowe, mało kaloryczne i w dodatku dodają wiosennej świeżości na naszych parapetach.
Z owoców dalej stawiam na cytrusy i jabłka. Mam do nich najlepszy dostęp. A cytrusy dalej mozna kupic za niewielkie pieniądze bo co prawda sezon juz ku końcowi ale dalej trwa ;)
Podzielę się z Wami znalezionymi na temat tej zieleniny informacjami z sieci ;)
1. Rzeżucha - bomba witaminowa
Z sieci :
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html
2. Szczypiorek
Z sieci :
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html
Według mnie jest to idealne uzupełnienie diety zwłaszcza pod koniec zimy.
A wy lubicie takie dodatki do posiłków?
Z owoców dalej stawiam na cytrusy i jabłka. Mam do nich najlepszy dostęp. A cytrusy dalej mozna kupic za niewielkie pieniądze bo co prawda sezon juz ku końcowi ale dalej trwa ;)
Podzielę się z Wami znalezionymi na temat tej zieleniny informacjami z sieci ;)
1. Rzeżucha - bomba witaminowa
Z sieci :
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
Wartość energetyczna | 11 kcal |
Białko | 2,3 g |
Tłuszcz ogółem | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,0 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 23 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 12 mg |
Węglowodany | 1,29 g |
Błonnik pokarmowy | 0,5 g |
Witamina A | 3191 I.U. |
Witamina D | ~ |
Witamina E | 1,0 mg |
Witamina K | 250 µg |
Witamina C | 43 mg |
Witamina B1 | 0,09 mg |
Witamina B2 | 0,12 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,2 mg |
Witamina B6 | 0,13 mg |
Kwas foliowy | 9,0 µg |
Witamina B12 | 0,0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,31 mg |
Wapń | 120 mg |
Żelazo | 0,2 mg |
Magnez | 21 mg |
Fosfor | 60 mg |
Potas | 330 mg |
Sód | 41 mg |
Cynk | 0,11 mg |
Miedź | 0,08 mg |
Selen | 0,9 µg |
Cholesterol | 0,0 mg |
Fitosterole | ~ |
Wartości odżywcze zieleniny: rzeżucha
Ma ostry, orzeźwiający smak. Jako jedna z niewielu roślin zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego jodu. Z tego powodu jest zalecana dla osób chorych na tarczycę. Także cukrzycy powinni sięgać po rzeżuchę, ponieważ zawiera cenny chrom, który współdziała z insuliną w regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Jest ona też cennym źródłem żelaza, siarki, wapnia i witamin – C, A, B3, PP, i E. Najlepiej zjadać ją na surowo – na kanapkach i w surówkach. Rzeżuchy nie można jednak jeść zbyt dużo – najlepiej łyżkę dziennie. Nadużywanie (ponad 3–5 łyżek dziennie) może spowodować zapalenie pęcherza moczowego. Rzeżuchę warto wyhodować z nasion. Najpierw pokrywamy dno talerzyka watą lub ligniną, kładziemy go spodem do góry na drugim talerzu. Watę zwilżamy obficie i wysiewamy wilgotne nasiona rzeżuchy. Wzejdą po 4–5 dniach, trzeba tylko zadbać, by podłoże było stale wilgotne
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html
2. Szczypiorek
Z sieci :
Wartości odżywcze zieleniny: szczypiorek
Specyficzny smak i zapach nadają mu związki siarki, które mają lecznicze właściwości. Szczypiorek pobudza apetyt, ułatwia trawienie oraz ma lekkie działanie przeczyszczające. Zawiera karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor. Do spożycia można wykorzystywać nie tylko liście, ale również liliowe, zebrane w główki kwiaty, które kwitną w połowie lata. Dodaje się je do surówek, sałatek, potraw z jajek, past i serów.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html
Według mnie jest to idealne uzupełnienie diety zwłaszcza pod koniec zimy.
A wy lubicie takie dodatki do posiłków?
Ahhh , zapragnęłam rzerzuchy jak tylko zobaczyłam.. pamiętam sadziłam ją w podstawówce..:)
OdpowiedzUsuńU mnie z każdym końcem zimy mama się zabira za sianie rzeżuchy ;)
Usuń