Niezwykle proste danie które może nie wygląda zbyt zachęcająco a jest niezwykle pyszne. (Uwielbiam tez wersje z kasza kuskus i ryżem)
(Pęczak ma spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych.
Zalety kaszy pęczak :
Wysoka zawartość błonnika
Brak cholesteroluDuża zawartość magnezu
Duża zawartość fosforu
Duża zawartość manganu
Duża zawartość Magnezu
Duża zawartość witaminy B1
Duża zawartość witaminy B3
Duża zawartość Witaminy B6)
Parę migawek z przygotowań i krótki przepis :
Składniki :
Pół szklanki kaszy pęczak jęczmiennej.
Jedna malutka pierś z kurczaka
Około 3 łyżki sosu sojowego
Około 2 krople sosu piri piri
Pół kostki rosołowej
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
4-5 łyżek ketchupu
pół łyżeczki curry
Kasze pęczak ugotować w 300ml posolonej wody. Odcedzić.
Kurczaka przysmażyć na patelni z połową kostki rosołowej. Dodać sos sojowy, sos piri piri, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry.
Kasze połączyć z kurczakiem w sosie.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz