Dzisiaj pierwszy post związany z kierunkiem moich studiów. Biorąc pod uwagę że jestem na drugim roku dietetyki i ten blog od początku miał zawierać również informacje które zdobędę w trakcie studiów postanowiłam w końcu zacząć :)
Od razu chce podkreślić że nie mam zamiaru zanudzać Was typowymi informacjami
Jak widnieje w tytule, chce przedstawić Wam całkowite PODSTAWY. Szczegółowe definicje i rozszerzenia na pewno znajdziecie w sieci, książkach i publikacjach ;) Nie każdego jednak interesują aż takie szczegóły ;) Najprawdopodobniej wiele z Was z większością poruszonych tu tematów już się spotkała, zwłaszcza jeśli dbacie o swoje zdrowie i sylwetkę. Mam jednak nadzieje że kogoś ta seria postów zainteresuje ;)
Zacznę więc od BMI ;)
Najprawdopodobniej większość z Was doskonale wie po co liczymy BMI. ;)
Najprościej rzecz ujmując sprawdzamy czy nasza masa ciała jest prawidłowa, czy może mamy nadwagę lub niedowagę...
Wzór na BMI :
I wynik który nam wychodzi porównujemy z przedziałami* :
- Poniżej 18,5 - niedowaga
- 18,5 - 24,99 - waga prawidłowa
- 25-30 - nadwaga
- Powyżej 30 - otyłość
(Istnieją również przedziały bardziej szczegółowe ale darujmy sobie.
*Przedziały mogą się nieznacznie różnić w zależności od różnych źródeł)
Fajną alternatywą jest skorzystanie z takiej tabeli, która umożliwia Nam sprawdzenie stanu swojej masy ciała bez konieczności wyliczania czegokolwiek ze wzoru;)
PPM - Podstawowa Przemiana Materii. Mówiąc najprościej jest to taka ilość energii która jest potrzebna zaspokojenia potrzeb organizmu na podstawowe czynności życiowe (Nie ma tu wpływu aktywność fizyczna)
Jak obliczyć swoje ppm ? (Wzór Harrisa i Benedicta)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz