Zdjęcia pochodza z grafiki google.
Warzywa bogate w beta-karoten :
-boćwina,
-dynia,
-endywia,
-cykoria,
-fasola strączkowa,
-groszek zielony,
-jarmuż,
-koperek zielony,
-kabaczek,
-marchew,
-sałata
-szczaw,
-szpinak,
-nać pietruszki
-pomidory,
-Brokuly
-Cukinia
Owoce bogate w beta-karoten :
-arbuz,
-banany,
-brzoskwinie,
-melony
-morele
-czeresnie
-mandarynki
-mango
Beta-karoten nawet nie przekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które mogą wiązać się z substancjami znajdującymi się w komórkach i wywierać szkodliwy wpływ na błony komórkowe oraz na podział komórek[4]. Redukuje również ujemne skutki radioterapii i chemioterapii. Wzmacnia system immunologiczny, chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami, zapobiega rozedmie płuc i bronchitowi. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu. Beta-karoten zapewnia ponadto prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu, oraz warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków, opóźnia procesy starzenia się. Dodatkowo wspomaga opalanie i utrzymuje opaleniznę. źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz