Do tej grupy zaliczamy :
- śmietany - 12%, 18% 30% itp
- masło (to prawdziwe, NIE margaryny i produkty masło podobne)
Wartości odżywcze :
Masło i śmietana są tłuszczami zwierzęcymi, dostarczającymi karotenów, witaminy A oraz D i E, a także nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym dużo łatwo przyswajalnych krótkołańcuchowych. Masło charakteryzuje niska temperatura rozkładu, jest tłuszczem łatwo strawnym, który spożywać należy w postaci surowej. Zawarta w maśle duża ilość cholesterolu determinuje je jako składnik diety osób w wieku średnim i podeszłym. Zawartość cholesterolu w śmietance zależy od ilości tłuszczu, która jest zróżnicowana, poza tym zawiera ona niewielkie ilości białka (o dobrym składzie aminokwasów egzogennych) i węglowodanów (w postaci laktozy).
Masło ma duże znaczenie w żywieniu, dzieci, młodzieży i kobiety w ciąży.
Należy jednak pamiętać o odpowiedniej ilości masła i śmietany w diecie ponieważ to jednak tłuszcze i ich nadmiar może powodować szereg zaburzeń zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz