Dzisiaj ósmy post z serii produktów spożywczych czyli warzywa i owoce bogate w witaminę C. Zdjęcie pochodzi z galerii google bo mojego nie udało mi się zrobić.
Warzywa bogate w witaminę C
-boćwina,
-brokuły,
-brukselka,
-chrzan,
-jarmuż,
-kalarepa,
-kapusta biała,
-kapusta czerwona,
-kapusta pekińska,
-kapusta włoska,
-papryka,
-liść pietruszki,
-korzeń pietruszki,
-pomidory,
-rzepa
-kapusta kiszona,
-koperek zielony
-szczaw
-szczypiorek
-szpinak
Owoce bogate w witaminę C
-agrest,
-cytryna,
-grejpfrut,
-jeżyny,
-kiwi,
-maliny,
-mandarynki,
-pomarańcze,
-porzeczki białe,
-porzeczki czerwone,
-porzeczki czarne,
-poziomki,
-truskawki
-żurawiny.
-owoc dzikiej róży.
Po co ta witamina C? Oto kilka ważnych funkcji jaką pełni w organizmie :
- - Zwiększa metabolizm lipidów.
- - Wspomaga przyswajanie żelaza, co jest szczególnie ważne u osób z niedokrwistością.
- - Skraca czas infekcji pobudzając wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B.
- - Chroni przed
chorobą niedokrwienną serca, zaćmą oraz przed rozwojem chorób nowotworowych. - - Jest silnym antyoksydantem - chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych oraz innych związków toksycznych.
- - Jest niezbędna w produkcji kolagenu, zapewnia odpowiedni rozwój chrząstki, kości, zębów, ułatwia gojenie ran, zmniejsza powstawianie sińców, dba o dobrą kondycję ścian naczyń włosowatych.źródło
W tym miejscu muszę się przyznać, że w mojej diecie brakuje owoców i warzyw. Zwłaszcza o tej porze roku. Sama zwróciłam na to az taką uwagę dopiero w momencie kiedy przyszło mi robić zdjęcia do tego posta (A także do następnych dwóch). Zobaczyłam że z listy powyżej w moim domu znajdują się może 2-3 warzywa i tyle samo owoców. Wstyd dla osoby która studiuję taki kierunek jak ja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz