czwartek, 23 stycznia 2014

Pęczak z kurczakiem czyli Czwartkowy obiad ;)

Dzisiajeszego dnia przychodzę do Was z obiadem który właśnie zajadam.
Niezwykle proste danie które może nie wygląda zbyt zachęcająco a jest niezwykle pyszne. (Uwielbiam tez wersje z kasza kuskus i ryżem)
(Pęczak ma spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. 
Zalety kaszy pęczak : 
Wysoka zawartość błonnika
Brak cholesterolu
Duża zawartość magnezu
Duża zawartość fosforu
Duża zawartość manganu
Duża zawartość Magnezu
Duża zawartość witaminy B1
Duża zawartość witaminy B3
Duża zawartość Witaminy B6)





Parę migawek z przygotowań i krótki przepis :

Składniki :
Pół szklanki kaszy pęczak jęczmiennej.
Jedna malutka pierś z kurczaka
Około 3 łyżki sosu sojowego
Około 2 krople sosu piri piri
Pół kostki rosołowej
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
4-5 łyżek ketchupu
pół łyżeczki curry

Kasze pęczak ugotować w 300ml posolonej wody. Odcedzić.
Kurczaka przysmażyć na patelni z połową kostki rosołowej. Dodać sos sojowy, sos piri piri, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry.
Kasze połączyć z kurczakiem w sosie. 
Smacznego ;)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz