piątek, 14 lutego 2014

I grupa produktów spożywczych - produkty zbożowe

Jak obiecałam, zaczynamy serie 12 postów na temat każdej grupy spożywczej KLIK :)





Produkty zbożowe to jak sama nazwa wskazuje to wszystkie produkty spożywcze wytworzone z ziaren różnych zbóż.
Zaliczyć do nich można :
- oczywiście wszelkie ziarna w czystej postaci (pszenica, jęczmień, ryż, proso itp)
- mąki (pszenna, razowa, pełnoziarnista itp)
- kasze (kasze manna, gryczana, jęczmienną, jaglaną, kuskus, pęczak, i inne kasze o których zapomniałam;))
- pieczywa (chleby, bułki, rogale, drożdżówki, wafle itp)
- makarony
- płatki śniadaniowe, przetwożone ziarna.

Produkty zbożowe bardzo często umieszczane są w piramidach żywieniowych u samych podstaw czyli jako takie które stanowią podstawę naszej diety (a przynajmniej powinny)

Wiele osób (zwłaszcza tych odchudzających) unika produktów zbożowych. Moim zdaniem jednak nawet w diecie odchudzającej powinny one stanowić podstawowe źródło energii.

Produkty zbożowe bogate są przede wszystkim w węglowodany czyli stanowią dobre źródło energii.
Ponadto są źródłem białka roślinnego, witamin, minerałów (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B)










Produkty zbożowe zawierają gluten i osoby nietolerujace glutenu są pozbawione na prawdę większości produktów na rynku. Nietylko tych jawnie zbożowych ale także tych do których dodawana jest np. mąką (Przed Świętami kupiłyśmy przyprawę do piernika gdzie w składzie na pierwszym miejscu widniała właśnie mąka)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz