sobota, 15 marca 2014

II grupa produktów spożywczych - mleko i prod. mleczne

Przechodzimy do drugiej grupy produktów spożywczych. Jest to drugi post z serii 12.
Pierwszy zawierał informacje na temat produktów zbożowych a dzisiaj zajmijmy się produktami mlecznymi.



Doskonale zdaje sobie sprawę z tego że mleko wywołuje i pewnie długo jeszcze będzie wywoływać pewne kontrowersje. Wiem że są totalni przeciwnicy picia mleka krowiego zwłaszcza przez osoby dorosłe argumentujac to twierdzeniem iz mleko to jest obce dla naszego przewodu pokarmowego a więc nie jest dla nas właściwe. Z drugiej jednak strony są jego zwolennicy którzy uważają że mleko powinno gościć na naszych stołach codziennie, że zapewnia to zdrowe kosci i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W końcu "pij mleko będziesz wielki" to dość głośna akcja.

Z której strony ja stoję? A zdecydowanie popieram mleko ! Może się mylę, nie mówię że nie ale póki co zdania nie zmieniam.

Produkty mleczne to :
- mleko krowie
- mleko kozie
- jogurty
- maślanki
- sery żółte, białe, serki topione
- inne.

Masło i śmietana to oddzielna grupa spożywcza pomimo tego że oba te produkty wytwarzane sa z mleka.


Mleko i produkty mleczne należą do artykułów żywnościowych o bardzo bogatych walorach odżywczych. Ze względu na różnorodność występujących w nich składników odżywczych. Produkty te są niezbędne i niezastąpione w naszej diecie. Przede wszystkim dostarczają łatwostrawne białko o wysokiej wartości odżywczej, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy z grupy B. 

Wapń pochodzący z mleka i produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny dzięki zawartości w nim cukru laktozy, niektórych aminokwasów i odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu. Niedobór wapnia może doprowadzić do rozmiękczenia i zrzeszotnienia kości, co sprzyja ich łamliwości (osteoporozie). Ze względu na zawartość składników mineralnych (wapń, potas, magnez, sód) mleko posiada właściwości odkwaszające, podobnie jak warzywa i owoce. Produkty mleczne i mleko niestety nie są dobrym źródłem żelaza i witaminy C. 

źródło

Produkty mleczne polecane są szczególnie dzieciom i młodzieży. Intensywnie rosną więc potrzebują odpowiedniego budulca a więc białek. Ponadto uczono mnie aby osoby po 40 roku życia wypijały szklankę mleka dziennie - ma być to obrona przed chorobami kości takich jak osteoporoza.

Wiadomo - U wielu osób obserwowana jest nietolerancja laktozy (około 20% ludzi) lub skaza białkowa. Te osoby nie tolerują mleka krowiego i powinny go unikać.

Do nastepnego ;*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz