środa, 19 marca 2014

III grupa produktów spożywczych - Jaja

Trzeci post z serii postów na temat grup żywieniowych.
Trzecią grupą produktów spożywczych sa jaja :)





Nie jest to obszerna grupa bo zawiera praktycznie tylko jajka. ale jakie jajka mają możliwości ;) w końcu sa dodatkiem na prawdę wielu potraw :
-ciast
-sałatek
-omletów
-makaronów
-jajek w formie jajek :) (jajecznic, sadzonych, gotowanych na twardo i miękko)

Wartość odżywcza jaj

Chociaż jajka są bardzo zdrowe to ich żółtko zawiera dużo cholesterolu. Nie ma co jednak popadać w skrajność. Zdrowy człowiek nie powinien się raczej tym przejmować i powinien czerpać z tego produktu wszystkie te dobroci opisane powyżej.
Jednak na miejscu osób chorych na nadciśnienie i osób w grupie ryzyka na zachorowanie na miażdżyce zastanowiłabym się przed nadmiernym spożyciem jaj. Sama krzyczę na mojego tate który czasem zdecydowanie zbyt dużo pochłania jajek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz