środa, 26 marca 2014

IV Grupa spożywcza - Mięso, ryby i ich przetwory

Przechodzimy do czwartej grupy spożywczej. Ciężko tego posta stworzyć w sposób zwięzły bo ta grupa jest tak obszerna że na dobrą sprawę należałoby podzielić tą grupę na co najmniej 2-3 posty. Ale to nie ostatnie posty o żywności więc tutaj tylko zarys ;)




Ja jestem osobą totalnie mięsożerną. Jestem zwolennikiem mięsa w diecie ale wiem że zdania na ten temat są podzielone. Każdy powinien wsłuchać się w swoje ciało i podjąć właściwą dla siebie decyzje.



A więc...
Do czwartej grupy produktów spożywczych zaliczamy :
- wszelkie mięsko : wieprzowinę, wołowinę, jagnięcina, cielęcina, baranina itp, itd
- drób : kurczak, Indyk, perliczki, kaczki, gęsi
- dziczyzna
- ryby : np. łosoś, pstrąg, tuńczyk i mnóstwo innych
- przetwory : np. parówki, pasztety, wędlina,



Wartość odżywcza :

Mięso, wędliny, drób i ryby oraz ich przetwory są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, dostarczają również witaminy B1, B12 i PP oraz A i C (wątroba, nerki), a także dobrze przyswajalnego żelaza. Węglowodany występują w niewielkich ilościach w wątrobie i nerkach. Tłuszcz mięsa, charakteryzujący się niską wartością żywieniową, cechuje duży udział długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i niska zawartość NNKT, które jedynie w tłuszczu drobiowym występują w nieco większych ilościach. Ryby morskie są dodatkowo dobrym źródłem jodu oraz charakteryzują się większą zawartością fosforu, potasu i magnezu, natomiast w ich tłuszczu obecne są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
źródło

Różne gatunki mięsa i ryb zawierają różne związki odżywcze i w różnych proporcjach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz