poniedziałek, 11 lutego 2013

Przetrwać do wiosny

To juz ten czas kiedy strasznie brakuje mi warzyw i owoców. Nie jestem aż takim miłośnikiem zieleniny ale większość warzyw bardzo lubię o owocach juz nie wspominając. W czasie kiedy kończy się zima a jeszcze nie ma wiosny ze smutkiem patrze na moje szaro-bure posiłki.

z pomocą przychodza małe zielone cuda do wyhodowania z ciągu paru dni.
Szczypiorek i rzeżucha. Zdrowe, mało kaloryczne i w dodatku dodają wiosennej świeżości na naszych parapetach.



Z owoców dalej stawiam na cytrusy i jabłka. Mam do nich najlepszy dostęp. A cytrusy dalej mozna kupic za niewielkie pieniądze bo co prawda sezon juz ku końcowi ale dalej trwa ;)





Podzielę się z Wami znalezionymi na temat tej zieleniny informacjami z sieci ;)

1. Rzeżucha - bomba witaminowa





Z sieci :

SkładnikZawartość w 100 [g]
Wartość energetyczna11 kcal
Białko2,3 g
Tłuszcz ogółem0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone0,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone0,0 g
Kwasy tłuszczowe omega-323 mg
Kwasy tłuszczowe omega-612 mg
Węglowodany1,29 g
Błonnik pokarmowy0,5 g
Witamina A3191 I.U.
Witamina D~
Witamina E1,0 mg
Witamina K250 µg
Witamina C43 mg
Witamina B10,09 mg
Witamina B20,12 mg
Witamina B3 (PP)0,2 mg
Witamina B60,13 mg
Kwas foliowy9,0 µg
Witamina B120,0 µg
Kwas pantotenowy0,31 mg
Wapń120 mg
Żelazo0,2 mg
Magnez21 mg
Fosfor60 mg
Potas330 mg
Sód41 mg
Cynk0,11 mg

Miedź

0,08 mg

Selen

0,9 µg

Cholesterol

0,0 mg

Fitosterole

~


Wartości odżywcze zieleniny: rzeżucha

Ma ostry, orzeźwiający smak. Jako jedna z niewielu roślin zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego jodu. Z tego powodu jest zalecana dla osób chorych na tarczycę. Także cukrzycy powinni sięgać po rzeżuchę, ponieważ zawiera cenny chrom, który współdziała z insuliną w regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Jest ona też cennym źródłem żelaza, siarki, wapnia i witamin – C, A, B3, PP, i E. Najlepiej zjadać ją na surowo – na kanapkach i w surówkach. Rzeżuchy nie można jednak jeść zbyt dużo – najlepiej łyżkę dziennie. Nadużywanie (ponad 3–5 łyżek dziennie) może spowodować zapalenie pęcherza moczowego. Rzeżuchę warto wyhodować z nasion. Najpierw pokrywamy dno talerzyka watą lub ligniną, kładziemy go spodem do góry na drugim talerzu. Watę zwilżamy obficie i wysiewamy wilgotne nasiona rzeżuchy. Wzejdą po 4–5 dniach, trzeba tylko zadbać, by podłoże było stale wilgotne


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html


2. Szczypiorek 





Z sieci :


Wartości odżywcze zieleniny: szczypiorek

Specyficzny smak i zapach nadają mu związki siarki, które mają lecznicze właściwości. Szczypiorek pobudza apetyt, ułatwia trawienie oraz ma lekkie działanie przeczyszczające. Zawiera karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor. Do spożycia można wykorzystywać nie tylko liście, ale również liliowe, zebrane w główki kwiaty, które kwitną w połowie lata. Dodaje się je do surówek, sałatek, potraw z jajek, past i serów.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html


Według mnie jest to idealne uzupełnienie diety zwłaszcza pod koniec zimy. 
A wy lubicie takie dodatki do posiłków?




2 komentarze:

  1. Ahhh , zapragnęłam rzerzuchy jak tylko zobaczyłam.. pamiętam sadziłam ją w podstawówce..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z każdym końcem zimy mama się zabira za sianie rzeżuchy ;)

      Usuń