środa, 16 kwietnia 2014

IX grupa produktów spozywczych - Warzywa i owoce bogate w beta-karoten (prowitamine.A)

Kolejna grupa zwiazana z warzywami i owocami. Tym razem bagate w prowitamine A (Beta-karoten).
Zdjęcia pochodza z grafiki google.



Warzywa bogate w beta-karoten :

 -boćwina, 
-dynia, 
-endywia, 
-cykoria, 
-fasola strączkowa, 
-groszek zielony, 
-jarmuż, 
-koperek zielony, 
-kabaczek, 
-marchew, 
-sałata 
-szczaw, 
-szpinak, 
-nać pietruszki 
-pomidory, 
-Brokuly
-Cukinia
Owoce bogate w beta-karoten :
-arbuz, 
-banany, 
-brzoskwinie, 
-melony  
-morele
-czeresnie
-mandarynki
-mango



Beta-karoten nawet nie przekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które mogą wiązać się z substancjami znajdującymi się w komórkach i wywierać szkodliwy wpływ na błony komórkowe oraz na podział komórek[4]. Redukuje również ujemne skutki radioterapii i chemioterapii. Wzmacnia system immunologiczny, chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami, zapobiega rozedmie płuc i bronchitowi. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu. Beta-karoten zapewnia ponadto prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu, oraz warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków, opóźnia procesy starzenia się. Dodatkowo wspomaga opalanie i utrzymuje opaleniznę. źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz