sobota, 12 kwietnia 2014

VIII grupa produktów spozywczych - Warzywa i owoce bogate w wit. C

 Dzisiaj ósmy post z serii produktów spożywczych czyli warzywa i owoce bogate w witaminę C. Zdjęcie pochodzi z galerii google bo mojego nie udało mi się zrobić.



Warzywa bogate w witaminę C
-boćwina,
-brokuły, 
-brukselka, 
-chrzan, 
-jarmuż, 
-kalarepa, 
-kapusta biała, 
-kapusta czerwona, 
-kapusta pekińska, 
-kapusta włoska, 
-papryka, 
-liść pietruszki, 
-korzeń pietruszki, 
-pomidory, 
-rzepa 
-kapusta kiszona,  
-koperek zielony
-szczaw
-szczypiorek
-szpinak


Owoce bogate w witaminę C

-agrest, 
-cytryna, 
-grejpfrut, 
-jeżyny, 
-kiwi, 
-maliny, 
-mandarynki, 
-pomarańcze, 
-porzeczki białe, 
-porzeczki czerwone, 
-porzeczki czarne, 
-poziomki, 
-truskawki 
-żurawiny.
-owoc dzikiej róży.



Po co ta witamina C? Oto kilka ważnych funkcji jaką pełni w organizmie :


  • - Zwiększa metabolizm lipidów.
  • - Wspomaga przyswajanie żelaza, co jest szczególnie ważne u osób z niedokrwistością.
  • - Skraca czas infekcji pobudzając wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B.
  • - Chroni przed chorobą niedokrwienną serca, zaćmą oraz przed rozwojem chorób nowotworowych.
  • - Jest silnym antyoksydantem - chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych oraz innych związków toksycznych.
  • - Jest niezbędna w produkcji kolagenu, zapewnia odpowiedni rozwój chrząstki, kości, zębów, ułatwia gojenie ran, zmniejsza powstawianie sińców, dba o dobrą kondycję ścian naczyń włosowatych.źródło
W tym miejscu muszę się przyznać, że w mojej diecie brakuje owoców i warzyw. Zwłaszcza o tej porze roku. Sama zwróciłam na to az taką uwagę dopiero w momencie kiedy przyszło mi robić zdjęcia do tego posta (A także do następnych dwóch). Zobaczyłam że z listy powyżej w moim domu znajdują się może 2-3 warzywa i tyle samo owoców. Wstyd dla osoby która studiuję taki kierunek jak ja. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz