czwartek, 24 kwietnia 2014

XII grupa produktów spozywczych - cukier i wyroby cukiernicze

Ostatnia już grupa produktów spożywczych czyli cukier i wyroby cukiernicze.
W końcu udalo się dobrnąć do końca... Słodki koniec ;)



Do tej grupy zaliczamy :
- cukier biały
- cukier trzcinowy
- ciasta
- ciasteczka
- cukierki
- batony
- czekoladki
- czekolady
- herbatniki
- miód pszczeli
- inne

(W tym miejscu chciałabym zwrócić uwagę na to, że cukier znajduje się tez w innych produktach. Napoje gazowane zawierają ich wyjątkowo dużo [Cola widoczna na zdjęciu zawiera aż 5 łyżeczek cukru w szklance])


Słodycze obok cukru zawierają dużo tłuszczu, a przy tym dostarczają niewielki ilości witamin i składników mineralnych. Miód pszczeli stanowi cenny produkt spożywczy zawierający węglowodany w postaci glukozy i fruktozy oraz niewielkie ilości witamin z grupy B i składników mineralnych, a także enzymy i substancje bakteriostatyczne


Nie jest tajemnica że powinniśmy unikać lub bardzo ograniczać spożywanie produktów z tej grupy - nie bez powodu jest to ostatnia grupa. Nie warto jednak rezygnować z miodu pszczelego (upewnijmy się że to miód pszczeli a nie wytworzony w laboratorium). 

Ja od wielu lat staram się słodycze ograniczyć. Z marnym skutkiem. Może niedługo się uda ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz