piątek, 18 kwietnia 2014

X grupa produktów spozywczych - Inne warzywa i owoce


Inne warzywa i owoce czyli te które nie zostały wspomniane w grupach warzyw i owoców zawierających duże ilości witaminy C albo prowitaminy A.
(Źródło zdjęć - google grafika [Mam nadzieje że wraz z lepszą dostępnością warzyw i owoców, uda mi się zastąpić te zdjęcia własnymi.])





Są to np :

Warzywa :
-cebula
-buraki
-ogórek
-korzeń pietruszki
-por
-seler
-rabarbar

Owoce :
-jabłka
-gruszki
-śliwki
-winogrona

Orzechy




Są dobrym źródłem składników mineralnych, kwasów organicznych, węglowodanów w postaci błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), sacharozy i skrobi. Istotną rolę odgrywają pektyny, których dostarczają owoce jagodowe, jabłka, buraki, marchew. Warzywa i owoce zawierają niewiele białka oraz śladowe ilości tłuszczu. Szczególnym rodzajem owoców są orzechy (włoski, laskowy, arachidowy, migdałowy, pistacjowy, mahoniowy), które dostarczają przede wszystkim tłuszczów w postaci NNKT i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a poza tym dużych ilości białka, witamin z grupy B oraz fosforu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz